In de omgeving

Domburg, een badplaats met allure

Domburg is de oudste en één van de bekendste badplaatsen van Zeeland. De oorsprong van Domburg, dat al in 1223 stadsrechten verkreeg, moeten we zoeken in de 9e eeuw, toen waarschijnlijk een burg werd aangelegd tegen aanvallen van de Noormannen. Maar ook daarvoor al was er bedrijvigheid. In de Romeinse tijd werd er namelijk een tempel gebouwd ter ere van de godin Nehalennia. De godin werd gezien als beschermvrouwe van handelaren en schippers en werd vaak afgebeeld met een hond en vruchten, tekenen van voorspoed en vruchtbaarheid. Na de 7e eeuw werd de tempel bedolven door duinzand, om uiteindelijk rond de 17e eeuw weer ‘op te duiken’. Tot op de dag van vandaag kijkt een standbeeld van Nehalennia, zittend op de Mondriaanbank, op de duinen uit over de zee.

In de loop van de 19e eeuw ontwikkelde Domburg zich tot een mondaine badplaats. Er kwamen voornamelijk adellijke badgasten uit heel Europa. Er kwamen ook diverse kunstschilders af op het bijzonder licht, denk aan Jan Toorop en Mondriaan. Ook had de bekende arts Dr. Mezger (grondlegger van de hedendaagse fysiotherapie) een villa in Domburg die vele adellijke bezoekers aantrok.

Centrum

Vanuit uw vakantiehuisje is het 250 meter lopen naar het centrum van Domburg met vele restaurants, terrassen en cafés. Het hele jaar door worden er activiteiten georganiseerd, zoals de toeristenmarkt op maandag, verschillende boerenmarkten, het typisch Zeeuwse ringrijden, het Jazzfestival en nog veel meer.

Strand

Het brede schone strand van Domburg met zijn paalhoofden en strandhuisjes ligt op 500 meter van het vakantiehuisje. Op het strand zijn openbare douches en toiletten aanwezig. Het strand is in het hoogseizoen goed bereikbaar via loopplanken en wordt dan ook bewaakt. De strandwacht verhuurt ook strandstoelen, ligbedden, parasols en windschermen. Voor een hapje en een drankje is het goed toeven in een van de diverse strandtenten.

Bos

Domburg is niet alleen bekend vanwege haar prachtige stranden. Ook de bossen doen het goed. Denk aan de Manteling van Walcheren. Een natuurgebied waar tussen de 17e en 19e eeuw de Middelburgse elite graag vertoefde.

De Manteling is daarnaast bijzonder omdat nergens anders in Europa loofbomen zo dicht op de kust groeien. U ziet op de duinen hoe de wind het landschap heeft verandert en de bomen scheef heeft doen groeien. In de Manteling vindt u verschillende buitenposten en landgoederen, zoals Kasteel Westhove. De Manteling leent zich uitstekend voor wandel- en fietstochten.

Omgeving

In de omgeving van Domburg zijn vele karakteristieke dorpen en enkele historische steden te vinden, zoals Middelburg, Veere, Zoutelande, Westkapelle, Dishoek, Oostkapelle et cetera. De dorpen en steden op Walcheren zijn goed te bereiken op de fiets over de vele goede fietspaden.

Attracties

In de nabije omgeving van Domburg zijn diverse attracties te vinden:

En nog veel meer. Kortom het is goed toeven in en om Domburg!